PRAVILNIK O ZASEBNOSTI

Politika zasebnosti
Ta politika zasebnosti ureja zbiranje, hrambo in obdelavo osebnih podatkov, ki jih MATICA MB D.O.O. zbira od vas, ko se naročite na prejemanje vsebin kot so e-novice, vabila na dogodke ali podobno.


Upravljavec
Upravljavec osebnih podatkov v pomenu, kot ga določata Splošna uredba EU o varstvu osebnih podatkov in veljavni zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov je:
MATICA MB D.O.O
AŠKERČEVA ULICA 17A
1230 DOMŽALE
ID za DDV: SI53483693
Matična številka: 3315061000


Osebni podatki in namen njihove obdelave
V kolikor želite prejemati vsebine MATICE MB D.O.O. se lahko prijavite ali odjavite na
naslednje obdelave:
– občasne e-novice
– redne e-novice
– vabila na dogodke
– obvestila o napakah na izdelkih
– publikacije
Z izpolnitvijo teh obrazcev, naročilnice, prijave oziroma registracije in potrditvijo posredujete


MATICA MB D.O.O. naslednje kontaktne podatke:
– ime
– priimek
– regijo
– e-poštni naslov
– telefonsko številko
Kontaktne podatke, ki nam jih posredujete ob izpolnitvi oz. oddaji teh obrazcev, naročilnice,
prijave oziroma registracije, potrebujemo za obdelavo vašega naročila in za komunikacijo z
vami glede konkretnih e-novic, dogodkov, obvestil o posebnih akcijah ali publikacij. MATICA
MB D.O.O. spoštuje vašo zasebnost in je zavezana, da pri zbiranju, hrambi in obdelavi
osebnih podatkov ravna skrbno in v skladu z veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov.
Ker obstajajo v spletnem informacijskem sistemu MATICA MB D.O.O. povezave na druge ,
zunanje spletne strani, ki niso neposredno vezane na MATICA MB D.O.O., ne prevzemamo
nikakršne odgovornosti za zaščito podatkov na teh spletnih straneh. Da bi preprečili
nepooblaščen dostop do pridobljenih podatkov ali njihovo razkritje, ohranili natančnost
osebnih podatkov in zagotovili njihovo ustrezno uporabo, uporabljamo ustrezne tehnične in
Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov v skladu z uredbo EU GDPR 2
organizacijske postopke za zavarovanje podatkov, ki jih zbiramo. MATICA MB D.O.O. ne
more v celoti izključiti morebitnega odtekanja ali zlorabe podatkov, saj so spletne
tehnologije odprte za javnost in tako lahko žrtev računalniških vdorov in kot take
nepredvidljive.
OPOZORILO: EU GDPR ne predpisuje posebnih tehničnih ukrepov varovanja identitete
ponudnika spletne strani oz. upravljavca, kot tudi ne predpisuje izkazovanja identitete
obiskovalca spletne strani. Zato so zahteve po varovanju osebnih podatkov do dopolnitve
predpisa o varovanju in obveznosti izkazovanja identitete upravljavca prepuščene
posamezniku, da se sam odloča ali verjame izkazani nezaščiteni identiteti upravljavca, ki naj
bi jo upravljal. Upravljavec tudi ne jamči, da je lahko prepričan, da je strinjanje pridobil od
posameznika, ki naj bi se strinjal s pogoji obveščanja, saj se posameznik proti upravljavcu v
postopku potrjevanja ne identificira na enoličen in preverljiv način.
Seznam spletnih mest, ki jih upravlja upravljalec
Podjetje MATICA MB D.O.O. upravlja naslednje spletne strani:
Spletne strani Opis spletne srani
WWW.MATICAMB.SI Reklamne spletne strani


Soglasje
Osebne podatke, ki nam jih posredujete ob prijavi na e-novice, dogodkih, obvestilih o
posebnih priložnostih ali publikacij in ostale produkte MATICA MB D.O.O. obdelujemo z
vašim jasnim in nedvoumnim soglasjem, ki temelji na členu 6 (1), (a) Splošne uredbe EU o
varstvu osebnih podatkov (GDPR). Z namenom izboljšave kakovosti naših produktov in
storitev in za statistične namene, v zvezi z elektronskimi sporočili, ki vam jih pošiljamo,
obdelujemo tudi podatke o prikazih prejetih sporočil in klikih na povezave v prejetih
sporočilih.
Soglasje za obdelavo osebnih podatkov podate s tem, ko na spletnih straneh MATICA MB
D.O.O. na teh obrazcih, naročilnicah, prijavah oziroma registracijah vpišete svoje osebne
podatke in se strinjate z vsako posamično obdelavo na katero pristanete. Pri vpisu osebnih
podatkov MATICA MB D.O.O. ne pogojuje privolitve v obdelavo pri obdelavah, kjer namen
presega osnovni namen obdelave zaradi katere ste prišli na spletno stran.
Upravljavec MATICA MB D.O.O. lahko za obveščanje o spremembah pogojev poslovanja in
spremembah politike zasebnosti uporablja storitev pošiljanja dokazljive elektronske pošte ali
priporočeno regularno pošto. Vse spremembe bodo objavljene na spletni strani podjetja.
Osebne podatke za namene, kot ga določa veljavna zakonodaja in kjer ni potrebna privolitev,
ker je pravna podlaga obstoječa zakonodaja (npr. hranjenje računov, sklenjenih pogodb in
podobno) hranimo in varujemo v skladu s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov
(GDPR).

Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov v skladu z uredbo EU GDPR
3
Vaše pravice
V skladu z določili Splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR) imate pravico do
dostopa do vaših osebnih podatkov, pravico do popravka, pravico do izbrisa (»pozabe«),
pravico do prenosljivosti, pravico zahtevati omejitev obdelave osebnih podatkov in pravico
do ugovora.
Če mislite, da so vaše pravice na spletnih straneh podjetja MATICA MB D.O.O. kakorkoli
kršene, se lahko obrnete na : Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije (Zaloška 59,
1000 Ljubljana, telefon: 01 230 97 30, faks: 01 230 97 78, e-pošta: gp.ip@ip-rs.si).
Čas hrambe osebnih podatkov
Vaše osebne podatke hranimo toliko časa, kolikor je to potrebno za namen pošiljanja vsebin
novic, vabil na dogodke, publikacij. Rok hrambe osebnih podatkov se lahko razlikuje glede na
veljavno sektorsko zakonodajo (npr. zakonodaja s področja davkov, računovodstva). V
primeru, ko veljavna sektorska zakonodaja določa obvezne roke za hrambo osebnih
podatkov, MATICA MB D.O.O. izbriše osebne podatke po poteku z zakonom predpisanega
obveznega roka.
Piškotki
Kaj so piškotki?
Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletne strani. Spletna mesta piškotke shranijo v
naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja
posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki
omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in
pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne
nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja
uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.
Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev;
najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med
spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z
njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po
spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več.
Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o
prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr.
spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega
mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo
učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov
na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za
uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov v skladu z uredbo EU GDPR
4
Seznam piškotkov na naših spletnih straneh:
Spletne strani Ime piškotka Trajanje Opis
WWW.MATICAMB.SI EuCookieLaw 1 leto Shrani uporabnikove
reference
WWW.MATICAMB.SI Google Analytics 2 leti Zabeleži razlikovanje med
uporabniki in sejami
Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših dodatnih osebnih podatkov
na katere niste pristali in s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati. Piškotki ne
morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo
delovanje naših spletnih mest in nam pomagajo razumeti, katere informacije so za
obiskovalce najkoristnejše.
Priglasitev
Z uporabo teh spletnih mest, kot so navedeni v seznamu spletnih mest, ki jih upravlja
upravljavec se strinjate, da ta spletna mesta nastavijo piškotke na vašem računalniku ali
mobilni napravi do preklica ali izbrisa do katerega imate pravico in jih v svojem brskalniku
upravljate sami.
Upravljanje in brisanje piškotkov
Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali
izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje
piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke,
sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek.
Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete
brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nadgradite vaš brskalnik ali napravo, boste
morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov
se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v
brskalnikovi pomoči uporabnikom.